Botten
100 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
Smält smöret och låt svalna lite.
Tillsätt mjölken och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker med elvisp i ca 5 minuter.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten.
Tillsätt smörblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i 20-25 minuter.
Låt svalna helt.
Flytta försiktigt över kakan till ett galler med en djup tallrik under gallret. Tallriken bör vara lika stor eller större än kakan.
Glasyr
100 g smör
3 dl florsocker
3 dl florsocker
½ dl kakao
1 msk kallt starkt kaffe
1½ dl mjölk
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en fin och glansig chokladglasyr.
Låt svalna i kylskåp i 15-20 minuter så att konsistensen blir lite tjockare.
Gör små hål i kakan med hjälp av t ex tandpetare.
Häll glasyren över kakan så att den täcker helt.
Flytta över kakan till ett tårtfat.
Glasyren som rinner av kan man ringla över kakan när den är helt klar om man vill.
Cheesecakekräm
200 g färskost
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
½ dl vaniljsocker
Vispa ihop färskost och florsocker snabbt med elvisp i en bunke.
Tillsätt grädde och vaniljsocker.
Vispa till en fast men fluffig kräm.
Spritsa krämen över kakan.
Garnering
½ dl kokosflingor
Strö kokos över kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar