lördag 11 april 2020

Påsktårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½-2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (20 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

200 g (½ burk) kondenserad mjölk
100 g kokos
saft från ½ lime

Blanda ihop allt och lägg på den understa tårtbotten.


Fyllning 2

500-600 g mosade jordgubbar
1 dl vispad grädde
100 g (1/4 burk) kondenserad mjölk

Lägg på de mosade jordgubbarna på den andra tårtbotten.
Vispa grädden.
Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa lite till.
Bred ut över jordgubbarna.


Spackel

1 dl vispad grädde
100 g (1/4 burk) kondenserad mjölk

Vispa grädden.
Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa lite till.
Täck tårtan med detta.


Dekoration

gul marsipan
silverkulor av choklad
riven mörk choklad
chokladägg

Jag använde 500 g marsipan för att kunna kavla ett större lock än vad som behövs. Detta gör man för att inte få några veck på marsipanen på tårtan. Skär bort det överflödiga. Resterande marsipan kan kan t ex göra annat godis av eller bara äta upp.
Ett förslag är att rulla till ägg och doppa i choklad till hälften. Doppa sedan i färgglatt strössel.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar