fredag 24 april 2020

Sverigekakasemla


Kaka

3 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten


Fyllning

100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
1½ krm malen kardemumma

100 g riven mandelmassa


Garnering

3 dl vispgrädde
ev chokladsilverkulor



Vispa ägg och socker med elvisp i 5 minuter.
Sikta ner mjöl och bakpulver. Rör ihop.
Tillsätt vattnet. Rör ihop till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 180 grader i 32-34 minuter.
Låt svalna i formen.


Smält smöret till fyllningen i en kastrull.
Dra bort från värmen och blanda ner övriga ingredienser.
Rör om ordentligt.

Dela kakan på mitten så att du går 2 bottnar.

Häll hälften av fyllningen på den ena bottnen och den andra hälften på den andra bottnen.
Fördela jämnt över hela bottnarna.

Grovriv mandelmassan över den understa bottnen.
Lägg sedan den andra bottnen på den understa.
Fyllningen ska vara mot mandelmassan.

Vispa grädden och spritsa ut den över kakan.
Strö eventuellt över lite silverkulor som dekoration.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar