Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och kanelen och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (20 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.
Fyllning 1: Äppelmousse
½ gelatinblad
0,75 dl äpplemos
1 äggula
2 msk florsocker
1½ dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa äggulan och florsockret ordentligt.
Vispa grädden i en annan skål.
Värm en tredjedel av äpplemoset i en kastrull.
Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ner det i det varma moset. Rör tills det har smält.
Blanda det varma moset med det kalla moset och rör ihop det med äggblandningen.
Vänd ner den vispade grädden.
Ställ kallt en stund innan man brer ut det på den understa tårtbottnen.
Fyllning 2: Karamelliserade äpplen
2 stora äpplen
50 g smör
0,75 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
Skala och skär äpplena i mindre bitar.
Stek äpplena tillsammans med smöret, sockret och kanelen.
Stek på svag värme tills äpplena har blivit mjuka och blandningen har fått en seg konsistens.
Låt svalna.
Bred ut de karamelliserade äpplena över den andra tårtbottnen.
Spackel
100 g smör
200 g färskost (t ex philadelphia)
3 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
Smält smöret. Ja, du läste rätt!
Låt smöret svalna lite.
Vispa ihop ost och socker med elvisp bara så att det precis går ihop. Det blir löst och det ska det vara.
Fortsätt att vispa på låg hastighet samtidigt som du häller i det smälta smöret i en tunn stråle.
Nu blir det en tjock, krämig, len och alldeles fantastisk frosting.
Täck tårtan med frosting.
Dekoration
marsipan
chokladsilverkulor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar