Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Fyllning 1: Daimfluff
3 dl vispgrädde
3 st dubbeldaim (168 g)
Grovhacka daimen.
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i daimen.
Värm tills daimen har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Fyllning 2
3 dl päronkräm
1 dl vispad grädde
Skala och skär 3 stora päron i bitar.
Lägg päronbitarna och 0,75 dl strösocker i en kastrull och tillsätt ca 1½ dl vatten.
Koka tills päronen är mjuka.
Mixa päronen med stavmixer till en slät kräm.
Red av krämen med lite potatismjöl (1-2 msk utblandat i vatten (2-3 msk) till önskad konsistens. OBS! Den blir lite fastare när den har svalnat.
Tillsätt lite malen kardemumma.
Låt svalna helt.
Fördela päronkrämen över tårtbotten och lägg den vispade grädden över.
Spackling
2 dl vispgrädde
Dekoration
marsipan i olika färger
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar