Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.
Fyllning 1: Dumlefluff
Fyllning 2
500 g hallon
Fyllning 1: Dumlefluff
3 dl vispgrädde
180 g Dumlekolor
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i dumlekolorna.
Värm tills kolorna har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Lägg i dumlekolorna.
Värm tills kolorna har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Bred ut över den understa tårtbottnen.
Fyllning 2
500 g hallon
ev lite strösocker
1 dl vispad grädde
1 dl vispad grädde
Mosa hallon med en gaffel och lägg på tårtbotten nummer två.
Strö eventuellt över lite strösocker.
Bred ut grädden över hallonen.
Lägg på den sista tårtbottnen.
Spackel: smörkräm
Tårtan är täckt med marsipan.
För att få marsipanen slät utan veck så behöver man kavla locket lite större än själva tårtan. På så sätt har man lite att dra i och släta till runt om. Sedan skär man bort det överflödiga. Det använder jag sedan till dekorationer på tårtan.
Spackel: smörkräm
200 g rumsvarmt smör
2,25 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2 äggulor
Vispa smöret fluffigt med elvisp, 3-5 minuter.
Lägg i resten av ingredienserna och vispa ihop så att allt blandas.
Lägg i resten av ingredienserna och vispa ihop så att allt blandas.
Spackla tårtan med smörkrämen.
Gör det i två omgångar.
Bred på krämen.
Låt stelna i kylskåp ca 30 minuter.
Bred på resten av krämen och jämna till så att det blir en slät yta.
Gör det i två omgångar.
Bred på krämen.
Låt stelna i kylskåp ca 30 minuter.
Bred på resten av krämen och jämna till så att det blir en slät yta.
Tårtan är täckt med marsipan.
För att få marsipanen slät utan veck så behöver man kavla locket lite större än själva tårtan. På så sätt har man lite att dra i och släta till runt om. Sedan skär man bort det överflödiga. Det använder jag sedan till dekorationer på tårtan.
Lägg på marsipanlocket. Skär ett stjärnmönster (flera kryss) ovanpå med en vass kniv. Ta sedan försiktigt ändarna i mitten och vik tillbaka.
Rosorna i mitten av tårtan består av 1½ dl vispgrädde + lite pastafärg. Jag använde Wiltons tyll 1M till rosorna. Börja i mitten och gör cirkelrörelser utåt så blir det fina rosor.
Vimplarna har jag skrivit ut från printables och fäst på grillpinnar i trä.
Jag dekorerade även med chokladsilverkulor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar