onsdag 14 juli 2021

Havets wallenbergare

 


6 portioner


Biffarna


800 g fiskfilé (Jag tog 400 g sej och 400 g lax.)

2 äggulor

1 dl vispgrädde

2 krm svartpeppar

1½ tsk salt


ströbröd eller panko

smör att steka i


Lägg fisk, äggulor, grädde, salt och peppar i en matberedare.

Kör tills du får en jämn och kladdig smet.

Häll ströbröd i en skål.

Forma biffar (12 st) och vänd dem i ströbrödet.

Stek i smör.


Potatismos


700-800 g potatis

smör 

mjölk

salt


Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Häll av vattnet när potatisen är mjuk.

Mosa potatisen med en potatisstöt eller använd en potatispress.

Tillsätt smör och mjölk, lite i taget. Jag använder elvisp för att få ihop moset. Häll i smör och mjölk tills du får önskad konsistens. Smaka av med salt.

För att det ska bli snyggt så spritsade jag ut moset på tallriken.



Rårörda lingon


125 g lingon

0,75 dl strösocker


Lägg lingonen i en skål.

Häll på sockret.

Blanda tills sockret har löst sig.



Pressgurka


1 gurka 

½ tsk salt

2 msk ättika (12%)

½ dl vatten

2 msk vitvinsvinäger

2 msk strösocker

2 krm vitpeppar

lite finhackad persilja


Skiva gurkan fint på mandolin eller med osthyvel.

Strö salt på gurkskivorna och lägg en tyngd över. Låt stå i 30 minuter.

Blanda ihop resten av ingredienserna. Rör tills sockret har löst sig.

Häll av gurkspadet som har blivit.

Lägg gurkskivorna i en skål och häll ättiksblandningen över.

Låt stå i kylskåpet minst 1 timme innan servering.


Tillbehör


gröna ärtor

(citron)

(dill)




Receptet kommer från Zeina Mourtada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar