torsdag 29 juli 2021

Citronpaj

 

Pajskal


12 st digestivekex

85 g smör


Mixa kexen till ett fint smul.

Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna.

Tryck ut kexmassan i en form, ca 24 cm i diameter. Jag tog en springform med ett bakplåtspapper i botten. Då går det lätt att flytta på pajen när den är klar.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter.


Fyllning


5 äggulor (spara 3 äggvitor till marängen)

1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g

citronzest från 2 citroner

1 dl färskpressad citronsaft (ca 2 citroner)


Vispa försiktigt ihop äggulor och kondenserad mjölk.

Tillsätt zest och saft från citronerna. Vispa ihop till en jämn smet.

Häll smeten i pajskalet.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader och grädda ytterligare i 10 minuter.

Låt svalna minst 3 timmar i kylskåp innan du dekorerar med marängen.


Maräng


3 äggvitor

2 dl florsocker


Vispa äggvitorna till ett fast skum.

Tillsätt florsockret lite i taget medan du fortsätter att vispa.

Spritsa ut eller bred ut marängen över pajen.

Bränn ev av marängen med en brännare.

Jag dekorerade med hallon, blåbär och citronmeliss.







Grundreceptet kommer från Camilla Hamid. Jag har bara gjort några mindre ändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar