onsdag 6 januari 2021

Hålkakor


4 st stora hålkakor

50 g smör
5 dl mjölk
2 dl havregryn
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Smält smöret.
Tillsätt hälften av mjölken och havregrynen.
Koka samman till en tjock gröt.
Tillsätt resten av mjölken.
Lägg gröten i en assistent eller bunke. Jag använder assistent.
Låt gröten svalna till 37 grader.

Tillsätt jäst, sirap, salt och rågsikt. Blanda ihop.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget, till lagom konsistens så att degen släpper kanten.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.

Jäs degen i 40 minuter.

Dela degen i 4 delar.
Kavla ut varje del till en cirkel, ca 25 cm i diameter.
Gör eventuellt hål i mitten på varje bröd. Jag gjorde inte det. Det är ju enbart en utseendefråga.
Nagga varje bröd med en gaffel.

Jäs bröden under bakduk i 30 minuter.

Grädda bröden mitt i ugnen i 225 grader i ca 11 minuter.
Täck över bröden efter ca halva tiden så att de inte blir brända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar