4 st stora hålkakor
50 g smör
5 dl mjölk
2 dl havregryn
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
Smält smöret.
Tillsätt hälften av mjölken och havregrynen.
Koka samman till en tjock gröt.
Tillsätt resten av mjölken.
Lägg gröten i en assistent eller bunke. Jag använder assistent.
Låt gröten svalna till 37 grader.
Tillsätt jäst, sirap, salt och rågsikt. Blanda ihop.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget, till lagom konsistens så att degen släpper kanten.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.
Jäs degen i 40 minuter.
Dela degen i 4 delar.
Kavla ut varje del till en cirkel, ca 25 cm i diameter.
Gör eventuellt hål i mitten på varje bröd. Jag gjorde inte det. Det är ju enbart en utseendefråga.
Nagga varje bröd med en gaffel.
Jäs bröden under bakduk i 30 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen i 225 grader i ca 11 minuter.
Täck över bröden efter ca halva tiden så att de inte blir brända.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar