En dessert som man med fördel förbereder dagen innan och bara dekorerar snyggt före servering.
5 st nyårsdesserter
Av kladdkakan räknar jag att det blir 10 bitar. Halva kladdkakan går alltså åt till 5 nyårsdesserter.
Kladdkaka
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Hallonpannacotta
1 gelatinblad
100 g hallon
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm hallonen i en kastrull. Mosa sönder dem.
Häll i grädde och vaniljsocker.
Låt koka upp ett par minuter.
Tag upp gelatinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i gräddblandningen och rör tills det har lösts upp.
Låt svalna helt. Jag brukar låta det stå i kylskåp över natten.
Vispa upp med elvisp.
Spritsa den uppvispade hallonpannacottan över kladdkakan.
Jag använde den här tyllen, se bild nedan.
Strö över frystorkade hallon och silverkulor.
Vita chokladdiamanter med hallonsorbet
115 + 70 g vit choklad
ca 2 dl hallonsorbet (Jag köpte färdig den här gången.)
Smält 115 g vit choklad över vattenbad.
Fördela chokladen i 5 formar. Jag använde den här silikonformen, se bild nedan.
Använd baksidan av en tesked och putta upp chokladen på kanterna.
Låt stelna.
Lägg i hallonsorbeten. Ställ i frysen.
Smält 70 g vit choklad över vattenbad.
Fördela chokladen över hallonsorbeten.
Ställ i frysen.
Ta fram vid servering och toppa eventuellt med lite silverpulver.
Gott nytt år 2021! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar