Munkar
5 g jäst
½ msk vatten
40 g smör
2 dl mjölk
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
ca 6 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering
Lägg jästen i en assistent eller bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37 grader.
Häll smörblandningen över jästen och rör tills jästen är löst.
Tillsätt socker, salt och ägg. Fortsätt med mjölet, lite i taget.
Knåda degen i 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Knåda igenom degen och kavla sedan degen ca 1 cm tjock.
Stansa ut rundlar med hål i mitten. Jag använde en rund form som är 8 cm i diameter och till hålet i mitten hade jag en form som är 4 cm i diameter. Jag gjorde en del utan hål för att senare kunna fylla dem med vaniljkräm.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull.
Fritera munkarna tills de är gyllenbruna, någon minut på varje sida. Fritera 2-3 munkar i taget. Ta upp dem med en hålslev.
Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Låt munkarna svalna.
Glasyr
75 g smör
5 dl florsocker
vatten
smaksättning*, se nedan
Smält smöret.
Tillsätt florsockret och rör runt.
Droppa försiktigt i lite vatten i taget till önskad konsistens.
Tillför smaksättning.
Jag gjorde med dessa olika smaker:
- doppa i enbart strösocker
- blanda glasyren med 1 passionsfrukt
- blanda glasyren med lite hallonarom och strö torkade hallon över
- blanda glasyren med lite hallonarom och strö torkade hallon och saltlakritsflakes över
- blanda glasyren med lite kakao och dekorera med lite chokladknappar
- vaniljfyllning* med passionsfruktsglasyr över
- vaniljfyllning* med glasyr och salt kolasås över
- vaniljfyllning* med glasyr och frystorkade hallon över
* vaniljfyllning till 6 munkar: 1 dl mjölk vispas ihop med ca 2 msk marsanpulver
Jag använde denna tyll när jag spritsade in vaniljkrämen inuti munkarna. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar