ca 12 st
½ dl vatten
½ dl mjölk
40 g smör
en nypa salt
2 tsk strösocker
70 g vetemjöl
1 ägg
1 liter rapsolja till fritering
Koka upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull.
Sänk värmen lite. Tillsätt mjöl, lite i taget. Rör med en slev tills degen är väl blandad och formad till en boll.
Ta bort från värmen och lägg degen i en skål.
Vispa degen med degkrokarna på elvispen i ca 5 minuter.
Tillsätt ägget. Vispa till en slät smet med visparna på elvispen.
Häll smeten i en spritspåse med en stjärntyll.
Värm oljan till 180 grader i en kastrull. OBS! Tänk på att INTE ha fläkten på samt lägg fram ett grytlock. Oljan kan börja brinna och då är det viktigt att snabbt kunna kväva elden.
Spritsa smeten direkt ner i kastrullen i ca 10 cm långa bitar. Klipp av med en sax. Fritera 5-6 st i taget tills de blir gyllene. Det går ganska fort, några minuter. Vänd på dem då och då. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Förslag på tillbehör:
- rulla i strösocker
- rulla i strösocker och kanel
- rulla i strösocker och kardemumma
- nutella
- smält choklad
- vaniljglass
Ät medan de är nygjorda och fortfarande lite varma.
Fritering pågår. |
Här har jag gjort dubbel sats. |
Mmmmmm ..... churros med nutella. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar