lördag 2 januari 2021

Oxfilé med potatispuckar och rödvinssås

 


Oxfilé


Putsa oxfilén.

Bryn köttet i smör för att få lite yta på köttet, ett par minuter runt om.

Lägg över hela biten kött i en ugnssäker form.

Krydda med salt, svartpeppar och hackad vitlök. Gnugga in detta. Lägg på rosmarinkvistar. Vira lufttorkad skinka runt om köttet.

Sätt in köttet i ugnen i 150 grader tills innertemperaturen på köttet är 57-58 grader, ca 30 minuter. Gå på temperaturen och inte på tiden.

Ta ut ur ugnen och lägg över aluminiumfolie. Låt vila i ca 20 minuter medan potatispuckarna är inne i ugnen. Skär köttet i skivor när det har vilat klart.


Potatispuckar


Skala och koka potatis och låt svalna.

Skär purjolök och stek mjuk i lite smör.

Rulla ut en smördegsplatta.

Pressa potatis och lägg på degen.

Strö över den stekta purjolöken och riven ost.

Krydda med salt och svartpeppar.

Rulla ihop som en rulltårta.

Skär i bitar, ungefär som kanelbullar, och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.



Rödvinssås


50 g smör

2 msk kalvfond

2½ dl rött vin

1 msk japansk soja

½ dl vatten

salt

lite vitlökspulver

maizena till lagom konsistens


Smält smöret.

Lägg i resten av ingredienserna.

Koka ihop och låt sjuda till lagom konsistens.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar