16 st
Bullar
25 g jäst
2 dl mjölk
260 g + 160 g vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk malen kardemumma
80 g smör
80 g strösocker
Smula jästen i assistentbunken.
Värm mjölken till 36-37 grader.
Häll mjölken över jästen.
Blanda ner 260 g vetemjöl.
Kör ihop till en deg.
Låt vila i 15 minuter.
Blanda ner resten av ingredienserna. Mjölmängden kan variera något beroende på hur stort ägget är.
Kör degen på låg hastighet i någon minut. Öka därefter hastigheten och kör degen i 7-8 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
Dela degen i 14-20 delar, beroende på hur stora bullar man vill ha. Jag gjorde 16 st och de blev ganska stora.
Forma runda bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. 9 bullar på varje plåt är lagom.
Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.
Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna i mitten av ugnen och sänk till 200 grader. Grädda i ca 8 minuter.
Låt svalna.
Fyllning
500 g mandelmassa
1 msk malen kardemumma
2½ msk vaniljsocker
1½ dl florsocker
1½ dl mjölk
7-8 dl vispgrädde
florsocker att pudra över
Blanda ihop alla ingredienser utom mjölk och grädde.
Ta lite mjölk i taget tills du får önskad konsistens.
Skär av ett lock på bullen.
Gröp ev ur lite ur bullen.
Lägg i fyllningen.
Spritsa uppvispad grädde över fyllningen.
Lägg på locket.
Pudra över florsocker.
Före jäsning. |
Efter jäsning. |
Efter gräddning. |
Grundreceptet kommer från Roy Fares. Jag har ändrat lite i receptet på fyllningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar