lördag 30 januari 2021

Semlor

 

16 st 


Bullar

25 g jäst

2 dl mjölk

260 g + 160 g vetemjöl

1 ägg

½ tsk salt

1 msk malen kardemumma

80 g smör

80 g strösocker


Smula jästen i assistentbunken.

Värm mjölken till 36-37 grader.

Häll mjölken över jästen.

Blanda ner 260 g vetemjöl.

Kör ihop till en deg. 

Låt vila i 15 minuter.

Blanda ner resten av ingredienserna. Mjölmängden kan variera något beroende på hur stort ägget är.

Kör degen på låg hastighet i någon minut. Öka därefter hastigheten och kör degen i 7-8 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Dela degen i 14-20 delar, beroende på hur stora bullar man vill ha. Jag gjorde 16 st och de blev ganska stora.

Forma runda bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. 9 bullar på varje plåt är lagom.

Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna i mitten av ugnen och sänk till 200 grader. Grädda i ca 8 minuter.

Låt svalna.


Fyllning

500 g mandelmassa

1 msk malen kardemumma

2½ msk vaniljsocker

1½ dl florsocker

1½ dl mjölk

7-8 dl vispgrädde

florsocker att pudra över


Blanda ihop alla ingredienser utom mjölk och grädde.

Ta lite mjölk i taget tills du får önskad konsistens.

Skär av ett lock på bullen.

Gröp ev ur lite ur bullen.

Lägg i fyllningen.

Spritsa uppvispad grädde över fyllningen.

Lägg på locket.

Pudra över florsocker.


Före jäsning.

Efter jäsning.

Efter gräddning.







Grundreceptet kommer från Roy Fares. Jag har ändrat lite i receptet på fyllningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar